Droždí
Když se řekne droždí, každý si představí malou béžovou až šedou kostičku, nebo sypké droždí v prášku. Droždí je čistá kultura kvasinek rodu Saccharomyces. Droždí má konzistenci vláčnou, ale né mazlavou, má lasturový lom, na dotek by mělo být hebké, snadno se bude drobit a příjemně vonět.
Droždí obsahuje vysoký zdroj vitamínu B, B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. Dělá dobře na nervy a na pokožku, vlasy a nehty. Dále obsahuje fosfor, železo, zinek, hořčík, draslík, selen a chrom. Droždí je bezlepkové, proto se hodí i pro ty, kdo mají bezlepkovou dietu.
Droždí se v kuchyni používá nejvíce do přípravy kynutých těst – buchty, vánočka, záviny, ale i knedlíky. Můžete si udělat i drožďovou pomazánku. Nachází uplatnění i při výrobě vín a piva i v kosmetice jako maska na vlasy a obličej.
Výroba droždí: zkvašování melasové zápary, melasa se zředí vodou na 16 až 18 % cukru pak následuje sterilizace vařením, přidá se kyselina sírová neutralizace necukrů superfosfát ( fosfor jako živina pro kvasinky) stáním se oddělí kal a čistá zápara. Čistá zápara se dá do kvasných kádí kam se naočkuje čistá kultura kvasinek. Podmínky kultivace 28 -30 °C, 12 – 10 hodin, a probublávaní sterilním vzduchem.
Zkvašená zápara se odstřeďuje na odstředivkách a rozdělí se kvasničné mléko, propírá se vodou a znovu se odstřeďuje, filtruje a lisuje (droždí). Zbytek obsahuje ethanol – destilace – izolace čistého lihu.
Skladování droždí nejlépe v čistu, 4 -12 °C chladno, sucho, temno a větratelno, droždí nesmí zmrznout, nesmí oschnout, balí se do pergamenového papíru. Dobře skladované droždí vydrží 30 -40 dnů.
Špatné droždí se pozná změnou barvy, změnou vůně bude zapáchat, objeví se plíseň, změní konzistenci bude mazlavé, nebo oschlé špatně zabalené.