• Přihlásit se
  • Registrovat
PečemeRádi.cz
  • Domů
  • Recepty
    • Bábovky
    • Bez cukru
    • Bublaniny
    • Buchty
    • Dorty
    • Koláče
    • Kynuté těsto
    • Řezy
    • Rolády
    • Slané
    • Těsta
    • Vánoce
    • Zákusky
    • Jiné
  • Tipy a triky
  • Kontakt
  • Přidat recept
Vyberte stránku

Droždí

  • 0/5
  • 0 hodnoceno
0 hodnocenoX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 0%

Tipy a triky

droždí

Droždí

Když se řekne droždí, každý si představí malou béžovou až šedou kostičku, nebo sypké droždí v prášku. Droždí je čistá kultura kvasinek rodu Saccharomyces. Droždí má konzistenci vláčnou ale né mazlavou, má lasturový lom, na dotek by mělo být hebké, snadno se bude drobit a příjemně vonět.

Droždí obsahuje vysoký zdroj vitamínu B, B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. Dělá dobře na nervy a na pokožku, vlasy a nehty. Dále obsahuje fosfor, železo, zinek, hořčík, draslík, selen a chrom. Droždí je bezlepkové, proto se hodí i pro ty kdo mají bezlepkovou dietu.

Droždí se v kuchyni používá nejvíce do přípravy kynutých těst – buchty, vánočka, záviny, ale i knedlíky. Můžete si udělat i drožďovou pomazánku. Nachází uplatnění i při výrobě vín a piva i v kosmetice jako maska na vlasy a obličej.

Výroba droždí: zkvašování melasové zápary, melasa se zředí vodou na 16 až 18 % cukru pak následuje sterilizace vařením, přidá se kys. sírová neutralizace necukrů superfosfát ( fosfor jako živina pro kvasinky) stáním se oddělí kal a čistá zápara. Čistá zápara se dá do kvasných kádí kam se naočkuje čistá kultura kvasinek. Podmínky kultivace 28 -30 °C, 12 – 10 hodin, a probublávaní sterilním vzduchem.

Zkvašená zápara se odstřeďuje na odstředivkách a rozdělí se kvasničné mléko propírá se vodou a znovu se odstřeďuje filtruje a lisuje (droždí). Zbytek obsahuje ethanol – destilace – izolace čistého lihu.

Skladování droždí nejlépe v čistu, 4 -12 °C chladno, sucho, temno a větratelno, droždí nesmí zmrznout, nesmí oschnout, balí se do pergamenového papíru. Dobře skladované droždí vydrží 30 -40 dnů.

Špatné droždí se pozná změnou barvy, změnou vůně bude zapáchat, objeví se plíseň, změní konzistenci bude mazlavé, nebo oschlé špatně zabalené.

Vložit komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlépe hodnocené recepty

Za 7dní
Za měsíc
Celkem
Ovocná tvarohová buchta
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%
Ovocné jednohubky
Banánovo – jahodové jednohubky
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%
Hotová roláda
Tvarohovo – mandarinková roláda
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%
Hotový domácí chléb
Domácí chléb
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%
Hotové švestkové koláče
Švestkové koláče
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%

Náhodný recept

Palačinky s tvarohem a ovocem

Palačinky s tvarohem a ovocem

0 ratingsX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 0%

Kategorie receptů

  • Bábovky (3)
  • Bublaniny (2)
  • Buchty (12)
  • Doba přípravy (85)
    • do dvou hodin (30)
    • do hodiny (27)
    • více než dvě hodiny (29)
  • Dorty (13)
  • Jiné (25)
  • Koláče (2)
  • Kynuté těsto (8)
  • Řezy (11)
  • Rolády (6)
  • Slané (5)
  • Těsta (5)
    • Listové těsto (3)
    • Odpalované těsto (2)
  • Vánoce (8)
  • Zákusky (19)

Hledání podle surovin

    Bílek Citronová kůra Citronová šťáva Cukr krupice cukr krystal Droždí Eidam Hera Hladká mouka Jedlá soda kakao Kandované ovoce Karamelový pudink Kečup Kukuřiční škrob kypřicí prášek Kyselina citrónová Mandle Mandlové aroma marcipán Med Mleté perníkové koření Mleté vlašské ořechy Mléko Moučkový cukr máslo Ocet Olej Ovoce Ovocná marmeláda Ořechy Piškoty Polohrubá mouka Potravinářské barvivo rostlinný tuk Rum Rumové aroma Salko Skořice mletá Smetana Solamyl Strouhaný kokos Strouhaný perník Sušené mléko Sádlo Sójová mouka Sůl Tuk tvaroh Vaječný koňak Vanilkový cukr Vanilkový pudink vejce Voda Černá káva čokoláda Šlehačka Šunka Švestky Želatina Žloutky
© pecemeradi.cz 2016

Pin It on Pinterest