
příprava griliášové hmoty
cukr se utaví s malým přídavkem oleje do zlatohnědé barvy během tavení se přidá škrobový sirup a do roztavené směsi se zamíchají strouhané nebo hoblované jádroviny, mandle nebo lískové oříšky – mírně předehřáté.
Horká ještě tvárná hmota se vylije na desku potřenou olejem a pomocí válečku se rozválí na plát. Ještě před ztuhnutím se rozkrájí na proužky nebo vykrajovátkem vykrojí lístečky, kolečka srdíčka a jiné.
Tvarování griliáše
po nahřátí různých tvarů mírním zvlněním a ohýbáním. Geometrické tvary – pohárů a zmrzlin, košíčky na zmrzliny, pozor na místě jádrovin jsou velmi křehké můžou praskat. (vlnovky, spirály, obloučky, trubičky)
Skladuje se v suchém prostředí, krátkodobě.
Vlastnosti ozdob jsou zlatohnědé, tvrdé ale křehké griliážové chuti a jednoduchých tvarů.
Vady: tmavé, hnědé – hořké chuťově – přetavené, rychleji vlhnou, lepkavost – ve vlhku, mohou mít pachuť po žluklých jádrovinách. Pozn: zdobit lze i sypkým griliášem – obsypávání boků dortů nebo povrchu výrobků na poháry.