Koření
U koření je charakteristická chuť a vůně (silice, alkaloidy, oleje). Čerstvé nebo sušené části rostlin. Koření se používá na ochucování jídel a i v cukrářské výrobě. Některé druhy koření jsou silně dráždivé (pepř, paprika – chili).
Koření se získává několika způsoby
- z podzemní části rostliny – zázvor
- s kůry – skořice
- z listů ( i celá rostlina) – bobkový list, majoránka, šalvěj, tymián,
- květy – hřebíček
- plody a semena – lusk vanilka, badyán, kmín, Anýz, nové koření,
Koření Muškátový ořech
Semena muškátovníku (Jáva, Borneo, Srí Lanka,) plody jsou podobné broskvím, uvnitř jedno semeno (jádro) to se vyloupne a suší se 2 měsíce, z toho se vyluští oříšky, po vyluštění se máčejí ve vápenném mléce, ostrá kořeněná chuť s charakteristickou vůni, dává se do mléčných pokrmů, náplní a těst, muškátový květ – část muškátového semene.
Koření Hřebíček
Hřebíček je nerozvinutá sušená květní poupata stromu hřebíkovce (tropy). Složení stopka, kalich, hlavička. Obsahuje silici eugenal. Perníkové koření + nejen sladké pokrmy.
Nové koření
Usušené nedozrálé plody stromu pigmentovníku. Sklízí se nezralé plody a třídí se a suší na slunci a získávají červenohnědou barvu. Obsahují silici Eugenol – příjemná vůně, ostrá až palčivá chuť. V cukrářské výrobě zřídka (perníkové koření) spíše na maso.
Koření Badyán
Badyán má tvar hvězdice. Sušené plody badyáníku (pochází z Číny). Tvarem hvězdičky – z kterých vypadávají lesklá semínka, badyánové koření má příjemnou chuť a vůni, podobá se ale je jemnější než u anýzu.
Koření Kmín
Sušené dvojnažky kmínu lučního. Koření rostoucí po celé Evropě. Po usušení se rozpadají na nažky srpovité, které jsou hnědé. Používá se nejvíce na slané výrobky.
Koření Fenykl
Sušené dvojnažky fenyklu obecného (jižní Evropa) podobá se tvarem kmínu, kořenitá mírně nasládlá chuť – perníkové koření.
Koření Anýz
Sušené dvojnažky anýzu (okolo Středozemí) podobá se fenyklu. Příjemně aromatická nasládlá chuť, perníkové koření, čaj
Koření Kardamon
sušené plody Kardamonu obecného (Indie). Tobolky s více semeny, citronově kafrová vůně, palčivá až hořká chuť, (perníkové koření, masa, čaj)