Kynuté těsto
Nevíte si rady jak na kynuté těsto?
Při přípravě kynutého těsta je lepší mít suroviny ve stejné pokojové teplotě. Pokud budete těsto dělat ráno, suroviny si vyndáme večer, aby měli stejnou pokojovou teplotu. Potom těsto lépe, a rychleji vykyne.
Příprava těsta
Kvásek
Jako první si připravíme kvásek. Kvasnice rozmělníme se lžíci cukru a se třemi lžícemi vlažného mléka. Rozmícháme a udělá se řidší těsto, které dáme na teplé místo vykynout, 5 až 10 minut. Záleží jaké máte teplo v místnosti.
Příprava těsta
Když nám kvásek vzejde, přidáme do mísy cukr a mouku a tekutinu. V tekutině rozpustíme sůl a rozmícháme vejce. Nebo můžete kvásek přidat ke všem surovinám až na konec. Pozor na množství tekutin, pokud bude více než je dáno v receptu, mouka vodu nevpije a těsto se může srazit a nevykyne. Tekutinu přidávejte střídavě s moukou. Pokus se stane že je těsto mazlavé a drolí se můžeme místo tekutiny přilít vlažný tuk.
Hnětení těsta
Těsto hněteme vařečkou v dostatečně velké míse. Všechny suroviny spojíme vařečkou a poté hněteme pomocí rukou. Těsto si můžete vyndat i na pomoučený vál. Těsto je lepší míchat jedním směrem, lépe nám potom vykyne.
Jak má těsto vypadat
Správné těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo se lepit. Řidší těsto tvoří puchýře, bubliny. Při hnětení se dostává do těsta vzduch, kvasinky potřebují vzduch k životu.
Kynutí těsta
Hotové těsto necháme vykynout. Povrch těsta jemně posypeme moukou, a přikryjeme utěrkou, a dáme na teplé místo. Doba kynutí záleží na množství kvasnic, teplotě místnosti a hustotě těsta. Řídké těsto kyne půl hodiny, hustší může kynout až hodinu i déle. Pozor na rychlé kynutí těsta, v troubě může pak těsto spadnout. Překynutí těsta způsobuje, že těsto bude řídké, pečivo bude malé a těsto nám může klesnout.
Doba pečení
Na správném pečení závisí hodně. Závisí na tom vzhled, chuť a vláčnost. Troubu si před pečením vyhřejeme na 200°C. Vždy pečeme v předehřáté troubě, nikdy těsto nedávejte do studené trouby. Po 15 minutách pečení zmírníme teplotu a pomalu dopékáme. Troubu ze začátku pečení neotvírejte těsto by se leklo a spadlo by. Pokud nepoznáte podle zlatavé barvy že je těsto upečeno, použijeme špejli a vpíchneme do těsta. Pokud na špejli nebude těsto nalepeno. Těsto je upečeno a můžeme vyndat z trouby. Pečeme 45 minut ale záleží na typu, velikosti pečiva a typu trouby.
Tip
- Na plechu nechte těsto dokynout už jen 10 -20 minut.
- Před vložením do trouby, potřeme těsto rozšlehaným vejcem nebo bílkem – těsto bude lesklé a hladké.
- Hotové vykynuté těsto, na válu už jen pomalu převalujeme a tvoříme konečný tvar.
- Vykynuté těsto o polovinu nabude je hladké, lesklé a pružné – prstem do těsta uděláme důlek a ten se rychle vrátí.
Dobrý den,prosím o radu,kde se stala chyba,pokud kynute těsto u mazance po upečení spadne….pekla jsem 45min.a uvnitř je upeceny…mockrát děkuji I.Čížkova
Dobrý den, nevím přesně ale těsto může spadne z několika důvodu, při pečení je nejlepší neotvírat troubu, při vyndavání z trouby se mohlo klepnout s plechem o stůl nebo o podložku, mohli být také špatné nebo staré kvasnice, nebo špatně zadělanej kvásek. Nejlepší je zadělávat kvásek do vlažného mléka okolo 30 stupňů s cukrem. Těsto během kynutí propracovávat a nechat znova vykynout. Po upečení nevyndávat plech hned z trouby ale pootevřít dvířka a nechat 5 minut vydejchat, kynuté těsto nemá rádo teplotní šok.