Využití polotovarů
V dnešní uspěchané době si můžete nakoupit i polotovary různých druhů, které Vám usnadní práci. Jsou např. hotová těsta, polotovary v prášku, krémy, polevy, houskové knedlíky či jiné. Popis postupu při zpracování každého těsta je vždy napsán na etiketě daného výrobku. Takže se nemusíte bát, že se něco pokazí. A směle se můžete pustit do tvorby cukroví nebo pečiva.
Co to je polotovar? Polotovar je nedokončený výrobek, který se následně musí zpracovat na finální produkt.
Hotová těsta
Hotové těsto doma snadno rozválíte a už můžete vykrajovat potřebné tvary na vaše cukroví. V obchodě najdete např. těsta linecké, perníkové, ořechové, čokoládové, kokosové, máslové, a spoustu dalších. Pečivo z těchto polotovarů může chutnat úplně jinak něž z domácích surovin.
Polotovary v prášku
V každém obchodě najdete i možnost polotovarů v prášku. Př. krémy do kterých podle návodu stačí přilít vodu nebo dát tuk. Polotovary na buchty stačí přidat vodu, tuk a vznikne vám těsto. Dále můžeme nacházet šlehačku v prášku.
Polevy
Polotovar určení k potahování, máčení nebo přestříkávání cukrářských výrobků, dortů, buchet, lineckého pečiva a jiné pečivo. Polevy zlepšují chuť a vzhled výrobku, můžou i zabraňovat vysychání korpusu, ( př. dorty). Zabraňují přístupu vzduchu a světla a mikroorganismů – prodlužují trvanlivost náplně.
Polevy se rozdělují
Cukrové polevy tj dobošova poleva, cukrová poleva která se nejběžněji používá na hnětinky.
Fondánová poleva, kterou najdeme na věnečkách a větrníkách.
Kakaové a čokoládové najdeme je dnes v každém obchodě s potravinami. Většinou jsou baleny po 10 dkg, ale mohou být i více. Některé se mohou jen zalít vařící vodou a snadno se rozpustí. Jiní stačí rozehřát na vodní lázni nebo podle návodu.
Další polevy mohou být z rosolu neboli želatiny. Můžeme si ji vytvořit pomocí želatiny v prášku a ovocné šťávy.