Pomazánky
Pomazánky se nejvíce používají při oslavách, večírcích nebo jen tak ke svačině či snídani, jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Používají se na zdobení a natírání chlebíčků či jednohubek. Pomazánky jsou dobré jako rychlá svačinka. Existují neskutečné množství pomazánek. Pomazánky máte vytvořené během pár minut a nasytí celou rodinu. Zde jsou některé vybrané pomazánky pro inspiraci.
Druhy pomazánek
Česneková pomazánka: 20 dkg tvrdého sýra, 20 dkg majonézy, 1 pomazánkové máslo, sůl, 5 stroužků česneku (kdo rád česnek, může dát víc), mandarinka na ozdobení. Postup: Tvrdý sýr se nastrouhá najemno, sýr smícháme s pomazánkovým máslem, majonézou, osolíme, prolisujeme česnek a smícháme. Natíráme na rohlík a ozdobíme mandarinkou.
Vajíčková pomazánka: 5 vajec vařené natvrdo, sůl, pepř, 1 menší cibule najemno nakrájená, 1 malá majonéza, 1 lžička hořčice, pažitka. Postup: Vejce – oloupeme skořápku, nakrájíme kráječem na kostičky, přidáme najemno nasekanou cibulku, osolíme, opepříme, majonézu, hořčici, a vše smícháme dohromady. Namažeme na chleba a posypeme pažitkou.
Rybičková pomazánka: 1 Konzerva rybiček, 1 menší cibule, lžička hořčice, lžička másla, lžička pomazánkového másla, sůl, pepř. Postup: Cibuli si nakrájíme najemno, přidáme hořčici, máslo, a rybičky, sůl, pepř, rozmačkáme vidličkou, a rozmixujeme mixérem. Namažeme na chleba nebo rohlík.
Hermelínová pomazánka: 2 hermelíny, 25 dkg šunkového salámu, 1 majolka, sůl, pepř, petržel na zdobení. Postup: Hermelín a salám nastrouháme najemno nebo nahrubo (podle chuti) smícháme s majolkou, osolíme, opepříme. Namažeme chleba nebo jednohubky, ozdobíme petrželkou.
Tvarohová pomazánka: 1 tvaroh, 1 větší mrkev, 2 vejce vařená natvrdo, cibule, sůl, pepř, 2 lžíce majonézy. Na ozdobu pažitku. Postup: Vejce, mrkev nastrouháme najemno, smícháme s tvarohem, majonézou a najemno nakrájenou cibulí a dochutíme solí a pepřem. Ozdobí na chlebu pažitkou.
Drožďová pomazánka: 1 lžíce másla, 2 balíčky droždí, 2 vejce, 1 cibule, 10 dkg šunkového salámu, trochu mléka, hořčice, sůl, pepř. Postup: Osmahneme cibulku, přidáme droždí a za stálého míchání necháme rozpustit. Přidáme nastrouhaný salám. V misce smícháme mléko, vejce, pepř, sůl, přilijeme na pánvičku k droždí, a mícháme, dokud pomazánka nezhoustne.
Salámová pomazánka: 400g měkkého salámu (př. junior), 2 sterilované okurky, 2 vejce vařené natvrdo, 200 g pomazánkového másla, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, 1/2 lžička sladké mleté papriky. Postup: Do mísy nastrouháme salám, vejce, okurky. Přimícháme pomazánkové máslo, mléko, sůl, pepř, papriku. Všechno promícháme do hladké konzistence. Necháme vychladnout v ledničce.