Rady od babičky
Každý z nás určitě potřebuje nějakou tu radu při pečení, ať už je to rady od babičky, maminky, tetičky nebo kamarádky. Vždy ji přijmeme s radostí. Nebo zkoušíme různé pokusy, které se nemusí nebo mohou vydařit. Proto jsem pro Vás sestavila pár rad od babičky.
- Prášek do pečiva smícháme vždy s moukou, aby nevyšuměl. Při pečení těst za pomocí kypřícího prášku, ze začátku pečení neotvíráme troubu, těsto by spadlo.
- Pokud chcete mít jemné piškotové těsto, stačí nahradit část pšeničné mouky škrobovou moučkou.
- Pokud vléváte těsto do forem z výšky mohlo by ztratit našlehaný nádech, proto ho nalévejte z menší výšky.
- Třená těsta se pečou ihned po zpracování.
- Kynutá těsta necháme chvilku kynout na plechu.
- Když používáte droždí do kynutých těst nesmí být okoralé. Droždí se rozdrobí buď rovnou do mouky nebo si připravíme kvásek. Sůl nikdy nedávejte do kvásku, zpomaluje kynutí. Tuk který se dává do kynutých těst nesmí být horký, zničil by kvasnice.
- Kynuté těsto poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou a dáváme kynout na teplé místo.
- Rozinky pokud přidáváte do těsta, stačí je předem namočit v rumu a oni nabudou.
- Tužší těsta přenášejte na plech pomocí válečku, jinak se zpřetrhá.
- Pod listové těsto se může dát pečicí papír, nebo namastit.
- Listová těsta se vždy musí dát do horké trouby, jinak hrozí že Vám vyteče tuk.
- Když dáte do trouby bílý papír, a ten za 1 minutu se zbarví dozlatova. Je trouba připravená na pečení piškotového, lineckého, a perníkového těsta.
- Bábovky a dorty necháme vychladnout až potom je vyklopíme, jinak by se mohli roztrhnout.
- Upečený dortový korpus, se vždy před plněním otočí dnem vzhůru, povrch tak bude rovný.
- Dorty a řezy se můžou před plněním potřít marmeládou, aby se krémy nevsákli.