Postup na dort s tygrem
Formu na dort si vymažeme a vysypeme moukou. Rozdělíme si vejce na bílky a žloutky. Bílky dáme šlehat (obr. 1), a šleháme tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit kopečky, když se začnou tvořit, zasypeme cukrem krupicí (obr. 2), a šleháme ještě chvíli. Poté přilijeme žloutky, vypláchneme misku teplou vodou a přilijeme do těsta, a šleháme další 1 minutu. Po vyšlehání bílků spolu se žloutky, pomalu zasypeme moukou (obr. 3), a zároveň mícháme. Těsto vylijeme do předem připravené formy a pečeme na 160 °C.
Upečení korpus (obr. 4) necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém, fondán nebo mandlovou hmotu (marcipán) na potažení. Fondán nebo marcipán obarvíme potravinářským barvivem na oranžovou, hnědou, černou a bílou (obr. 9). Všechny barvy spojíme dohromady a vyválíme v plát, který použijeme na boky dortů.
Na krém si připravíme vanilkový pudink buď za tepla, nebo za studena, podle návodu. Pokud pudink uvaříte, musí se nechat vychladnout. Po vychladnutí se vyšlehá společně s máslem a cukrem do krémové konzistence. Pokud se krém srazí, stačí misku s krémem nahřát v horké vodě a znovu vyšlehat.
Korpus na dort s tygrem rozřízneme na 3 části (obr. 5). První část potřeme marmeládou a trochou krému (obr. 6), přiložíme další část dortu a potřeme zase kouskem krému (obr. 7), přiklopíme poslední část, který bude tvořit i vršek dortu, zbytkem krému pomažeme jak vršek, tak i boky dortu (obr. 8).
Na boky dortu přilepíme pomocí krému, fondán nebo marcipán, který jsme si předem připravili, přidáme obrázek tygra z jedlého papíru. Na okraj dortu uděláme z bílého fondánu spirálu. Na dort můžete napsat pomocí krému i přání nebo číslo.