Postup na ořechovou kostku
Rozdělíme zvlášť žloutky a bílky. Bílky vyšleháme a zasypeme cukrem krupicí, vyšleháme v pevný sníh, přilijeme žloutky a 1 minutu šleháme, misku od žloutků vypláchneme vlažnou vodou, a vlijeme do hmoty a stále šleháme 1 minut.
Po vyšlehání zamícháme ručně hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a 5 dkg vlašských ořechů, a pořádně promícháme. Vlijeme do předem připravené formy, forma může být vyložená pečicím papírem nebo vymazaná a vysypaná hrubou moukou.
Těsto na ořechovou kostku pečeme při 170 °C cca hodinu. Když píchneme špejlí do těsta a těsto se nelepí na špejli, je hotové. Korpus na ořechovou kostku necháme vychladnout a mezi tím si připravíme krém.
Krém: Karamelový pudink za studena připravíme podle návodu, nebo můžete uvařit klasický karamelový pudink za tepla. Do pudinku zašleháme 1 kostku másla a 3 -5 lžic karamelového salka a cukr podle chuti.
Korpus na ořechovou kostku rozkrojíme uprostřed, aby vznikli dva pláty a namažeme 1/2 krému a přiklopíme druhou stranou korpusu. Kousek krému si necháme na dohotovení ořechové kostky.
Korpus potřeme shora a ze stran krémem a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí nakrájíme na kostičky o velikosti 4x4 cm nebo i menší. Strany pomažeme krémem a obsypeme strouhanými ořechy a na vrch pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou uděláme pusinku. Na pusinku dáme celý ořech.