PečemeRádi.cz
  • Domů
  • Recepty
    • Bábovky
    • Bez cukru
    • Bublaniny
    • Buchty
    • Dorty
    • Koláče
    • Kynuté těsto
    • Řezy
    • Rolády
    • Slané
    • Těsta
    • Vánoce
    • Zákusky
    • Jiné
  • Tipy a triky
  • Kontakt
  • Přidat recept
Vyberte stránku

Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Suroviny

400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 1 lžíce mletého perníkového koření (hřebíček, skořice, vanilka, anýz, badyán), 2 lžíce medu, 2 vejce, 50 g tuku ( máslo, hera),
Na polevu: 1 bílek + trocha citronové šťávy, 150 g moučkového cukru,

  • 0/5
  • 0 hodnoceno
0 hodnocenoX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 0%

Postup na perníkovou chaloupku

Do misky si navážíme hladkou mouku, moučkový cukr, mleté perníkové koření, přidáme med, vejce, povolení tuk ( tuk jsme si nechali vytemperovat na pokojovou teplotu). (obr. 1) Ze všech přísad uhněteme hladké vláčné těsto. Těsto můžeme zadělávat ručně nebo ve stroji s hnětacím hákem. Po uhnětení a propracování necháme těsto odležet dva až tři dny v ledničce.

Po dvou dnech vyndáme těsto a necháme ho vytemperovat na pokojovou teplotu, aby se nám dobře propracovávalo a aby se netrhalo. Po propracování, vyválíme těsto na plát, tloušťka plátu cca 1,5 cm, připravíme si šablonu na perníkovou chaloupku, podle které vykrajujeme z plátu potřebné tvary (obr. 2), nezapomeneme i na podstavu pod perníkovou chaloupku. Po vykrojení dáme tvary na připravení plech s pečicím papírem a pečeme při 180°C zhruba 10 -12 minut. (obr. 3). Na boční stěny si můžete vykrojit dvířka, okna do chaloupky, nebo jiné tvary.

Po upečení necháme těsto vychladnout. Když máme vychladlé těsto na perníkovou chaloupku, můžeme si je ozdobit rovnou před slepením celé perníkové chaloupky nebo potom po slepení perníkové chaloupky, to už záleží na Vás. Připravíme si polevu, prosátý moučkový cukr + trocha citronové šťávy a bílek. Vše smícháme dohromady, aby vznikla lesklá polotuhá hmota.

Slepení perníkové chaloupky 

  1. Na podstavec který budeme mít pod perníkovou chaloupkou, naneseme polevu na kterou umístíme první stěnu a zároveň umístíme i druhou (obr. 4) a vše pořádně slepíme polevou. Necháme chvilku zatuhnout, a přidáme další stěnu. Takto slepíme všechny 4 stěny k sobě a necháme vše zatuhnout. (obr. 5,6,7)
  2. Po zatuhnutí naneseme na okraj stěn polevu (obr. 7) na kterou opatrně umístíme střechu (obr. 8) , chvilku podržíme aby nám střecha hned nespadla, po chvilce připevníme i druhou část střechy a necháme zatuhnout (obr. 9).
  3. Po ztuhnutí střechy umístíme komín, přilepíme ho stejným způsobem jako stěny perníkové chaloupky. (obr. 10)
  4. Po slepení celé perníkové chaloupky, ji můžeme dozdobit, (obr. 11) okolo perníkové chaloupky můžeme poskládat stromečky, které jsme si vykrojili ze stejného těsta jako chaloupku.
  5. Perníkovou chaloupku necháme pořádně ztuhnout.  A můžeme darovat jako originální dárek.

 

1. Příprava těsta
1. Příprava těsta
2. Příprava chaloupky
2. Příprava chaloupky
3. Vykrájené tvary podle šablony
3. Vykrájené tvary podle šablony
4. Přilepení stěn
4. Přilepení stěn
5. Přilepení stěn II
5. Přilepení stěn II
6. Přilepení stěn III
6. Přilepení stěn III
7. Všechny stěny
7. Všechny stěny
8. Nalepení střechy
8. Nalepení střechy
9. Nalepení střechy II
9. Nalepení střechy II
10. Nalepení komínu
10. Nalepení komínu
11. Zdobení chaloupky
11. Zdobení chaloupky
Hotová perníková chaloupka
Hotová perníková chaloupka

Vložit komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlépe hodnocené recepty

Za 7dní
Za měsíc
Celkem
Hotová roláda
Tvarohovo – mandarinková roláda
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%
Hotový dort
Dort s tygrem
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%
Indiánek
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%
Hotový domácí chléb
Domácí chléb
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%
Bublanina s borůvkami
Bublanina s borůvkami
1 ratingX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 100%

Náhodný recept

Kremrole

0 ratingsX
Velmi špatné Špatné Přijatelné Dobré Výborné
0% 0% 0% 0% 0%

Kategorie receptů

  • Bábovky (3)
  • Bublaniny (2)
  • Buchty (12)
  • Doba přípravy (91)
    • do dvou hodin (34)
    • do hodiny (29)
    • více než dvě hodiny (29)
  • Dorty (13)
  • Jiné (27)
  • Koláče (3)
  • Kynuté těsto (13)
  • Řezy (11)
  • Rolády (6)
  • Slané (9)
  • Těsta (6)
    • Listové těsto (4)
    • Odpalované těsto (2)
  • Vánoce (8)
  • Zákusky (19)

Hledání podle surovin

    Bílek Citronová kůra Citronová šťáva Cukr krupice cukr krystal Droždí Eidam Hera Hladká mouka Jedlá soda kakao Kandované ovoce Karamelový pudink Kečup Kukuřiční škrob kypřicí prášek Kyselina citrónová Mandle Mandlové aroma marcipán Med Mleté perníkové koření Mleté vlašské ořechy Mléko Moučkový cukr máslo Ocet Olej Ovoce Ovocná marmeláda Ořechy Piškoty Polohrubá mouka Potravinářské barvivo rostlinný tuk Rum Rumové aroma Salko Skořice mletá Smetana Solamyl Strouhaný kokos Strouhaný perník Sušené mléko Sádlo Sójová mouka Sůl Tuk tvaroh Vaječný koňak Vanilkový cukr Vanilkový pudink vejce Voda Černá káva čokoláda Šlehačka Šunka Švestky Želatina Žloutky
© pecemeradi.cz 2016

Pin It on Pinterest