Jak vytvořit růže z marcipánu
Jsou krásné jako živé, velké či malé a přesto roztomilé, ale pořád nevíte, jak je udělat? Ty krásné růže z marcipánu, které se na dortu lesknou a jsou k nakousnutí, zde máte návod jak na to.
Z červeného nebo jinak barevného marcipánového válečku si nakrájíme kolečka, z kterých uděláme kuličky. (obr. 1 a 2) Ty pomocí trošku oleje a hladítka vyhladíme na plátky. (obr. 3 a 4) Vytvoříme takto dalších 6 okvětních lístků. Do prostředka růže z marcipánu vytvoříme menší bambulku se špičkou. (obr. 4) Okolo této bambulky dáváme okvětní lístky, každý lístek musí jít přes ten druhý. (obr. 5)
Ze zeleného marcipánu vytvoříme lístky růží, z marcipánového válečku nakrájíme kolečka a ty, pomocí hladítka vyhladíme v listy. Poté vytvoříme na listu žilky.
Marcipánové růže můžete použít na dorty, řezy, mini dortíky a jiné. Mohou být i dvojbarevné nebo i více, záleží na Vás, jaká bude vaše fantazie. Při spojení, prohnětením dvou tyčinek různé barvy se vytvoří melírovaná struktura. A postup na marcipánové růže z této hmoty je stejní jako u jedné barvy.
Často se mě lidé ptají, jestli dokáže barvivo změnit chuť marcipánu NEZMĚNÍ. Pokud ho tam nedáte příliš moc, to může změnit i konzistenci marcipánu.
Obarvení marcipánu můžete udělat dvěma způsoby. Sypkou barvu nasypete do důlku udělaní uprostřed marcipánu nebo barvivo nasypete do malé lahvičky a přidáte vodu, vznikne barevná voda, kterou můžete obarvit marcipán.
Pokud máte recept na marcipán, který obsahuje bílky, nemusíte se obávat bílky se Vám tak rychle nezkazí, a pár dní marcipán vydrží. Pokud máte marcipán v ledničce, stačí marcipán vyjmout pár hodin a nechat ho v kuchyni při pokojové teplotě. Marcipán změkne a bude se Vám s ním lépe pracovat.
Pokud nemáte recept na marcipán (mandlovou hmotu) zde najdete recept na Mandlovou hmotu.
Pokud si budete dělat marcipán doma se sušeným mlékem, a zjistíte, že nemáte sušené mléko a chtěli byste ho nahradit třeba smetánkou do kávy, tak to nezkoušejte marcipán by se vám nepovedl. Hmota by měla jinou chuť i konzistenci.