
Sušené ovoce
Sušení je nejstarší způsob konzervace ovoce.
Sušené ovoce je vhodné na cesty, kdy se Vám v tašce nerozmačká je výživné a má výraznou chuť. Už naše babičky, prababičky a jejich maminky a babičky, praktikovali v kuchyni sušené ovoce a bylinky, které jim vydrželi přes zimu. Je to dlouholetá „tradice“ v konzervování ovoce, bylinek, hub a mnoho jiného.
Sušené ovoce je ovoce, které bylo sušeno bud přirozenou cestou na slunci nebo za pomoci sušičky ovoce. Usušit lze švestky, meruňky, banán, jahody, ananas, fíky, rozinky a mnoho dalšího. Ovoce se dobře zakonzervuje při sušení a vydrží mnohem déle čerstvé, a i stále má výbornou chuť. Sušené ovoce se přidává do müsli, nebo různých suchých směsí. I sušené ovoce obsahuje vitamíny tak jako ovoce čerstvé. Sušit lze i houby
Sušené ovoce lze sušit v sušičce na ovoce, kde je v návodu k obsluze uvedeny teploty na různé druhy ovoce a jak je sušit, nebo můžete ovoce či houby sušit v troubě při nízké teplotě 40 °C, a troubu nechte pootevřenou. Sušíme několik hodin v troubě. Nebo přirozenou cestou na slunci.
Sušené ovoce skladujte v suchých a temných místech, v uzavřené nádobě, aby nenasáli vlhkost ze vzduchu.
Jablka
Sušit nakrájená na půl milimetrové plátky, i se slupkou. naskládané v sušičce vedle sebe, nesmí se ovoce překrývat. Suší se na 30 – 50 °C. Přibližně 5 – 8 hodin.
Švestky
Švestky můžete sušit celé s peckou ale i vypeckované. Ovoce musí být zralé. Naskládáme švestky do sušičky nebo na plech vedle sebe. Sušíme při teplotě 30 – 50 °C, až 30 hodin.
Pomeranč
Pomeranč nakrájíme na 0,5 milimetrové plátky. Sušíme okolo 10 hodin na 60 °C. Pomeranč se nejčastěji suší na Vánoce, krásně provoní pokoj a navodí sváteční atmosféru.
Hroznové víno – Rozinky
Hroznové víno je dobré rozkrojit na poloviny. V sušičce sušíme jak je uvedeno v návodu.
Meruňky
Meruňky sušíme rozříznuté. Sušíme je na 30 – 50 °C cca 20 hodin.
Všechno sušené ovoce během procesu sušení kontrolujeme a popřípadě obracíme, dáváme pozor, aby se ovoce nepřesušilo.