
Tvarohové dezerty
Tvaroh je pochoutka, kterou skoro nikdo neodmítne. Tvaroh je vhodný jak ke svačině v podobě sladkého dezertu nebo v podobě sýra.
Tvaroh je mléčný výrobek. Má mléčně smetanovou chuť. Je bílé barvy a jemné krémovité chuti. Nebo může mít hrudkovitou konzistenci. Tvaroh se připravuje z kravského mléka. Vzniká vysrážením bílkoviny mléka pomocí kulturních mikroorganismů, př. enzymů. Tvarohu jsou dva tipy měkký a tvrdý. Tvaroh obsahuje vápník – důležitý pro kosti, dále obsahuje vitamíny A, E a další vitamíny ze skupiny B, fosfor, draslík, měď, hořčík. Tvaroh je velmi sytí, zdravý a výživní pokrm.
Výroba tvarohu
Do mléka se přidá 1,5 % smetanového zákysu a syřidlo, syřidlo se dávkuje podle dávkování od výrobce. Nechá se ustát 24 h při pokojové teplotě. Poté se scedí přes sítko nebo přes tkaninu k tomu určenou. Nechá se odkapat syrovátka.
Z tvarohu se vyrábí několik druhů: tvrdý tvaroh na strouhání, měkký tvaroh vhodný na náplně a na buchty. Tvaroh nízkotučný a odtučnění, polotučný a tučný.
Z tvarohu lze připravit buchty, náplně na koláče, tvarohového těsta, sýry a mnoho dalšího.
Tvarohové dezerty jsou vláčné, nadýchané, svěží.
Jednoduchý tvarohový dezert
Připravíme si ovoce, měkký tvaroh, piškoty a čokoládu. Ovoce vypeckujeme (pokud má pecky) omyjeme, a dáme na dno misky. Tvaroh ochutíme cukrem, a dáme část na ovoce v misce. Naskládáme piškoty polité čokoládou, a na vrch dáme zbytek tvarohu. Posypeme kakaem a necháme ztuhnout v ledničce.
Další dobroty, které si můžete, připravit z tvarohu: Zemlbába. Palačinky s tvarohem a ovocem. Banánovou roládu s tvarohem. Klasický Míša řez. Banánový řez,
Banánová střecha z Bebe sušenek
Připravíme si náplň na banánovou střechu z Bebe sušenek. Použijeme jemný tvaroh, máslo a přidáme cukr. Všechno dohromady spojíme pomocí šlehače, tak aby nám vznikla stejná hmota. Bez máslových hrudek.
Na připravení alobal si naskládáme sušenky, můžete nakombinovat s čokoládovými Bebe sušenkami. Vytvořit si šachovnici. Na první vrstvu sušenek naneseme připravenou náplň z tvarohu, a rozetřeme. Po rozetření náplně naskládáme druhou řadu Bebe sušenek. A znova potřeme tvarohem. Doprostřed přidáme banán.
Pomocí alobalu, na který máme rozdělanou střechu z Bebe sušenek, ji sestavíme v celek. Pomocí alobalu zvedneme naproti sobě boční strany a uděláme střechu.
Hotovou střechu polijeme čokoládou a můžeme posypat jakýmkoliv cukrářským zdobením. Střechu z Bebe sušenek necháme v lednici ztuhnout a poté servírujeme.
Míša řez
Vejce oddělíme na bílky a žloutky. Bílky šleháme a když se začnou dělat kopečky zasypeme cukrem krupicí, stále šleháme v pevný sníh, potom přilijeme žloutky. Misku vypláchneme teplou vodou a vlijeme do hmoty a stále šleháme cca 1 minutu. Po vyšlehání do hmoty zamícháme postupně a pomalu mouku s kypřicím práškem a kakaem.
Vlijeme do vymazané nebo s pečicím papírem připravené formy. Pečeme na 180 °C
Mezi tím, než se nám upeče těsto, si připravíme tvaroh. Použijeme 250 g měkkého tvarohu, vanilkový cukr, cukr krupice. Vše smícháme dohromady.
Po vyjmutí těsta z trouby ho necháme vychladnout. Po vychladnutí na těsto naneseme připravení tvaroh a rozetřeme. Po ztuhnutí tvarohu polijeme rozehřátou čokoládou. Pokud nechcete polévat, stačí nastříkat v proužkách na tvaroh. A necháme ztuhnout.
Tvarohovo – banánová roláda
Do velké mísy si připravíme suroviny vejce, cukr krupice, vodu, hladkou mouku, vše smícháme do tekutého těsta. Poté rozlijeme na plech vyložení pečicím papírem.
Po upečení položíme na plát utěrku a stočíme do ruličky pomocí utěrky. Po vychladnutí roztočíme, sundáme pečicí papír a naplníme tvarohem. Tvaroh smícháme s cukrem krupicí podle chuti. Necháme si kousek tvarohu na potření banánové rolády. Po nanesení tvarohu poklademe na prostředek banán, a stočíme do rolády.
Po stočení banánové rolády naneseme zbytek tvarohu na banánovou roládu a posypeme strouhanou čokoládou, a necháme ztuhnout.
Pečeme v rozehřáté troubě na 150 °C do zlatavé barvy. Pozor na vysušení plátu, plát by se jinak nestočil a popraskal by.