Postup na piškotovou buchtu
Připravíme si vejce ty si rozdělíme na bílky a žloutky do dvou misek. Bílky začneme šlehat, až se nám začnou dělat kopečky zasypeme cukrem krupicí, a vyšleháme v pevný sníh. Potom přilijeme žloutky, misku od žloutků vypláchneme trochou teplé vody a přilijeme do hmoty, a stále šleháme cca 1 minut. Ručně zamícháme mouku s kypřicím práškem a nakonec i olej.
Do předem připravené formy, která je vymazaná a vysypaná hrubou moukou nebo vyložená pečicím papírem, vlijeme půlku těsta a rozetřeme, zbytek těsta obarvíme kakaem a vylijeme na plech, rozetřeme a dáme péct.
Piškotovou buchtu pečeme při 170 °C cca hodinu, záleží na typu trouby.
Piškotovou buchtu můžete po upečení posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládou. Do piškotové buchty můžete přidat i hrozinky do těsta při míchání mouky.
Poznámka: Tato piškotová buchta je jiná než klasický piškot, je více pórovitá.