Postup na Vánočku
Všechny uvedené suroviny na vánočku a to je polohrubá mouka, práškový cukr, žloutky, máslo, droždí, mléko, špetka soli, a rozinky smícháme dohromady, a necháme na teplém místě vykynout.
Po vykynutí si rozdělíme těsto na čtyři větší, tři menší a dva ještě menší části, z kterých vyválíme válečky dlouhé asi 50 cm. Na plech s pečicím papírem začneme pokládat spodní díl spletení ze čtyř, v prostředku uděláme důlek, aby zapadl druhý díl spletení ze tří, a nakonec dáme poslední díl spojený ze dvou. Konce vánočky dobře spojíme. Vánočku necháme vykynout, a potom potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vpíchnutí špejlí do vánočky, zjistíme, jestli je pečená, na špejli nesmí být nelepené těsto, pokud je na špejli nalepené těsto, vánočka ještě není pečená.
Vánočku můžete ještě před pečením ozdobit mandlemi, ty naskládáme na vánočku, kterou jsme již potřeli vajíčkem.