Postup na švestkové koláče
Do mísy si připravíme prosátou polohrubou mouku, cukr krupice, dále vejce, kypřicí prášek, olej, a mléko na hustotu. Všechny suroviny smícháme v hladké těsto. Popřípadě můžeme naředit mlékem. (obr. 1)
Po smíchání surovin v hladké těsto vytvoříme na plech s pečicím papírem koláče, které vytvarujeme pomocí rukou do kulatých tvarů. (obr. 2) Na velikosti nezáleží, můžou být malé švestkové koláče nebo i velké. Na švestkové koláče naskládáme švestky, potřeme vajíčkem a dáme péct. (obr. 3)
Švestkové koláče pečeme při 160 °C až 180 °C, v předehřáté troubě, dozlatova.
Švestkové koláče můžete posypat drobenkou před pečením. Na drobenku potřebujeme 3 lžíce másla, 4 lžíce polohrubé mouky. Vše spojíme pomocí rukou dohromady, a rozdrobíme. Pokud nechcete dávat na švestkové koláče drobenku, tak po upečení a vychladnutí je můžete posypat moučkovým cukrem.