Postup na skořicový croissant
Připravíme si na listové těsto 2 druhy těst, které se nakonec spojí. Prosejeme si mouku a nastrouháme máslo, a řádně prohněteme.
Na druhý těsto potřebujeme sůl, vejce, hladkou mouku, a ocet. Do několika lžic teplé vody přidáme lžičku octa. Do mouky přidáme sůl, celé vejce a podle potřeby přilijeme ochucenou vodu. Vytvoříme hladké těsto.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále a do toho zabalíme první těsto. Necháme na 15 minut v ledničce odležet. Po 15 minutách vyjmeme těsto z ledničky a vyválíme plát, který přeložíme na půlku a tu ještě na čtvrtinu. Tím vznikne listové těsto, a dáme znova do ledničky odležet. Postup ještě 2x opakujeme vždy po 15 minutách.
Těsto je již připraveno na další tvorbu.
Postup na skořicový croissant
Těsto si rozdělíme na polovinu, z jedné části vyválíme plát, který potřeme vodou a posypeme cukrem, krupicí a skořicí, můžete přidat i hrozinky. Poté rozkrájíme na trojúhelníky, které stočíme od širšího konce k užšímu. Tím nám vznikne croissant. Položíme na plech s pečicím papírem a potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova.