Postup na domácí chléb
Nejprve si zaděláme kvásek, do vlažné vody cca 2 dl, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Kvásek necháme vzejít. Mezitím si do mísy připravíme prosátou mouku, sůl, kmín, dvě lžíce octa přidáme kvásek a pořádně zaděláme těsto. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto srazíme a znovu necháme vykynout. Těsto dáme na plech, který jsme pomazali pouze pod těstem, a necháme 20 minut vykynout.
Potom je dáme péct do předehřáté trouby, a pečeme 20 minut naplno, a pak 30 minut stáhneme teplotu na polovinu. Chleba během pečení potíráme vodou. Chléb můžete pokmínovat před pečením nebo po upečení, chleba potřete vodou a posypete solí a kmínem.
Tip. Těsto můžete dát i do formy, udrží tvar a nerozteče se.