Třené hmoty
Třené hmoty jsou charakteristické vysokým obsahem tuku (15 -35%), který se tře (šlehá) s cukrem moučkou do pěny, zašlehaný vzduch v tomto případě nestačí na kypření hmoty, proto se musí přidávat kypřidlo.
Do třeních hmot můžete dát různé druhy přísad např. nejrůznější druhy škrobů, sójová mouka, tvaroh. I chuťové přísady, vanilka, kakao, tvaroh. Dále můžete přidávat i hrozinky, jádroviny, proslazené nebo alginátové ovoce, kousky čokolády.
Korpusy z třené hmoty jsou
- jemně pórovité, křehké a rozplývavé na jazyku
- jsou neplněné
- nejčastěji ochucenými kusovými chuťovými přísadami
Základní postup na třené hmoty
Vyšlehá se vytemperovaný tuk nebo máslo s cukrem moučkou (případně krupicí) do pěny. Pak se po částech za stálého šlehání přidáváme vejce nebo žloutky nebo bílky. Přidají se chuťové přísady (vanilka) a nakonec se do hmoty zamíchá prosátá hladká mouka s kypřicím práškem případně i chuťové přísady.
Do některých třených hmot lze přidávat i mléko, který má pokojovou teplotu (střídavě s moukou) nakonec. Část mléka se může přidávat společně se žloutky či vejci.
Tvarování třených hmot
- Dávkováním do tvořítek vymazaný 100% tukem a vysypané hrubou moukou.
- Stříkáním hladkou trubičkou
- Roztíráním přes šablonu
Pečení
Třené hmoty se pečou v zavření troubě na 180 °C
Vady třených hmot
Třená hmota se Vám může srazit suroviny neměli stejnou teplotu. Přidáno velké množství vajec nebo mléka najednou. Třená hmota je gumovitá – dlouho hmota stála před pečením. Mouka nabobtnala moc rychle rychle se setkala s mlékem.