Kategorie: Tipy a triky

Droždí

Když se řekne droždí, každý si představí malou béžovou až šedou kostičku, nebo sypké droždí v prášku. Obsahují vysoký zdroj vitamínu B, B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. Dělá dobře na nervy, pokožku, vlasy a nehty.

Jak správně vyšlehat sníh z bílků

Chcete vyšlehat sníh z bílků? Snažíte se co to jde, ale sníh se stále nedaří nebo se vám povedl ale těsto vám spadlo! Zde naleznete pár rad pro vyšlehání sněhu z bílků. Čím je sníh tužší tím je moučník nadýchanější, a křehčí. 

Kynuté těsto se nezdařilo!

Začínáme zaděláváním kvásku. Rozdrobíme kvasnice do vlažného mléka s cukrem, krásně nám vykyne přidáme do těsta. A nakonec z těstem můžeme zatloukat hřebíky. Prostě se kynuté těsto nezdařilo!

Vážení a odměřování

Máte recept a nevíte si rady? Co znamená jeden hrnek cukru, jeden šálek mléka nebo jedna lžička kakaa?

Koření

U koření je charakteristická chuť a vůně (silice, alkaiody, oleje). Čerstvé nebo sušené části rostlin. Koření se používá na ochucování jídel a i v cukrářské výrobě.

Jádroviny

Jádroviny jsou plody různých druhů rostlin z nichž se využívají semena jader. 

Výroba čokolády

Čokoláda je pro cukrářskou výrobu i domácí výrobu důležitou surovinou. Přidává se do různých krémů, těst, pudinků, na zdobení dortů a řezů.

Kakao a Čokoláda

Kakaové boby jsou semena plodu kakaovníku (střední a jižní Amerika a Západní Afrika). Dorůstají výšky 4 – 6 metrů. Plody kakaovníku mají tvar špičatých okurek, váží až 500 g, uvnitř bobu je 30 – 50 semen.

Zázvor

Loupané nebo neloupané usušené oddenky zázvoru obecného. Zázvor může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Má výraznou pryskyřičnou vůni, chuť je velmi aromatická, ovocná.

Skořice

Skořice je aromatická kůra stálezelených skořicovníků. Pěstuje se většinou v tropickém a subtropickém pásmu. Z kůry skořicovníků se vyrábí oleje, tinktury atd.. Má příjemnou vůni, kořenně nasládlou chuť.

Med

Med je hustá, sladká a lepkavá hmota, kterou vytvářejí včely svým sběrem.

Koření vanilka

Vanilka je nejpoužívanější koření v kuchyni. Vanilka má intenzivní aroma.

Jaké mohou být trubičky na zdobení dortů?

Děláte dort na oslavu narozenin, výročí svatby nebo jinou oslavu. Rozhodla jste se jen tak si upéct dort a nevíte jakou si trubičku na vybrat, máte jich moc a nemůžete se rozhodnout.

Jak vytvořit růže z marcipánu (mandlové hmoty)

Jsou krásné jako živé, velké či malé a přesto roztomilé ale pořád nevíte jak je udělat ty krásné růže z marcipánu, které se na dortu lesknou a jsou k nakousnutí, zde máte návod jak na to.

Třené hmoty

Třené hmoty jsou charakteristické vysokým obsahem tuku (15 -35%)

Rady od babičky

Každý z nás určitě potřebuje nějakou tu radu při pečení, ať už je to rady od babičky, maminky, tetičky nebo kamarádky.

Formy na pečení

V dnešní době existuje už nespočet forem na pečení, ať to jsou keramické, silikonové, plechové, hliníkové nebo jiné.

Vhodné teploty pečení

Máte recept a nevíte si rady s teplotou na pečení? Můžete si vypomoci pomocí níže uvedených teplot.

Polotovary

V dnešní uspěchané době si můžete nakoupit i polotovary různých druhů, které Vám usnadní práci. Jsou např. hotová těsta, polotovary v prášku, krémy, polevy.

Pin It on Pinterest