Jak správně vyšlehat sníh z bílků
Chcete vyšlehat sníh z bílků? Snažíte se, co to jde, ale sníh se stále nedaří nebo se vám povedl, ale těsto vám spadlo! Zde naleznete pár rad pro vyšlehání sněhu z bílků. Čím je sníh tužší, tím je moučník nadýchanější, a křehčí.
- Vejce vždy musíte mít čerstvá. Pokud si nejste jistý čerstvostí vajec, přidejte před šleháním na každé vejce jednu lžičku studené vody. Vytvoří se vám mnohem víc sněhu.
- Vajíčka vyndejte z lednice s dostatečným předstihem aby získali pokojovou teplotu.
- Oddělujete bílky od žloutků, pozor na to aby v bílkách nebyl kousek žloutku. Žloutek obsahuje mnoho tukových látek, které můžou ovlivnit šlehání bílků.
- Než začnete šlehat bílky, vždy se přesvědčte že máte čisté misky a šlehací metly. Bez jakékoliv mastnoty, a nejlépe chladné. Jakákoliv mastnota zničí výsledek o který se snažíte.
- Můžete přidat před šleháním k bílkům špetku soli, nebo několik kapek citronové šťávy. Krystalky soli rozbíjejí bubliny ve sněhu na drobnější, a sníh bude pevnější.
- Do bílků přidávejte nejlépe cukr krupicový, je jemnější a lépe se rozpustí. Moučkový cukr je nevhodný. Cukr do bílků pomalu a po malých dávkách vsypeme a dále šleháme.
- Cukr nikdy nedávejte odhadem, vždy podle receptu.
- Vyšlehaní sníh se pozná: při vyndavání metly zůstanou špičky sněhu, nebo když opatrně a pomalu obrátíte misku se sněhem dnem vzhůru, a sníh zůstane v misce sníh je správně vyšlehán.
- Pro vyšlehání bílků můžete použít jak ruční šlehač tak i robota. Bílky začněte šlehat při nižším výkonně a postupně přidávejte, bílky se musí šlehat bez přestání. Jinak zvodnatí a už je neušleháte.
- Přešlehaní sníh špatně kypří.
- Zbyly vám žloutky a hned je nezpracujete dejte je do skleničky a trochou olejem je zalijte, vydrží vám delší dobu.
- Sníh zapracujete do těsta pomalým vmícháním až sníh úplně zmizí, dobré je míchat a zároveň otáčet misku.