Zázvor
Loupané nebo neloupané usušené oddenky zázvoru obecného. Zázvor může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Má výraznou pryskyřičnou vůni, chuť je velmi aromatická, ovocná. Ostrou chuť zázvoru má na svědomí gingerol, látka podobná kapsaicinu, tu nalezneme v pálivých papričkách.
Zázvor je vytrvalá rostlina, květy má růžovobílé až nažloutlé barvy. Koření se získává z oddenků. Oddenky zázvoru se v teple nekazí.
Zázvor se používá do sladkých a slaných pokrmů – zázvorového pečiva, do pečených mas, omáček, do limonád nebo i piva. Zázvor, který se usuší, povaří a naloží, má příznivé účinky na lidské zdraví. Zázvor vyváží Čína a Indonésie.
Pokrmy ze zázvoru – Kandovaný zázvor – čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří se do hrnce s vodou. Na mírném ohni vaříme 3 minuty poté jsou plátky změklé. Vodu slijeme, a plátky vložíme do hrnce se stejným množstvím cukru, jako zázvor. Přidáme trochu vody. Vaříme tak dlouho dokaď, nejsou plátky průsvitné a voda se zcela nevyvaří. Nakonec plátky zázvoru obalíme v cukru.
Dále se zázvor používá do perníku, na zázvorky – staročeské vánoční cukroví. Zázvorová limonáda, zázvorové pivo, Zázvorový čaj, zázvorová zmrzlina, zázvorové víno, zázvorový pudink,
Zázvor je vhodný do zimního počasí, dokáže tělo prohřát, posiluje imunitu. Pokud Vás začne trápit rýma, prochladli jste na procházce nebo na zahrádce, stačí si udělat ze zázvoru koupel, která vás prohřeje. Uvolňuje ucpaný nos.