
Banány
Banány jsou výborné ovoce, které dobře chutná a je zdravé. Banány obsahují přírodní cukr, sacharózu, fruktózu a glukózu. Banány jsou žluté ovoce, které roste v tropických zemích. Banány obsahují velké množství cukru, obsahují ale také velké množství vlákniny, která podporuje trávení. Banány obsahují velké množství draslíku, který je nutný pro zdraví kardiovaskulárního systému. A má nízký obsah sodíku. Banány obsahují i vitamíny B i C. Banány není vhodné umisťovat do lednice, potom jsou nekvalitní. Snížená teplota snižuje životnost banánů.
Banány pomáhají při zácpě a průjmovému onemocnění, jsou dobrým zdrojem energie, pomáhají snižovat kyselost v žaludku a pomáhají proti pálení žáhy. Pomáhají s trávením.
Banánové dezerty
Banánové dezerty jsou vhodné na oslavu, když čekáte návštěvu, při kávě, nebo jen tak k radosti. Jsou velice chutné, a i trochu ,,zdravé“ pokud je v nich banán.
Banánová střecha z Bebe sušenek
24 ks Bebe sušenek světlých, 24 Ks Bebe sušenek kakaových (tmavé), 2 ks banánu, 500 g jemný tvaroh, 125 g másla, 6 lžic cukr moučka, 1 ks vanilkový cukr, čokoláda na potření
Připravíme si náplň na banánovou střechu z Bebe sušenek. Použijeme jemný tvaroh, máslo a přidáme cukr, všechno dohromady spojíme pomocí šlehače tak, aby vznikla stejná hmota. Bez máslových hrudek.
Na připravení alobal si naskládáme sušenky, můžete nakombinovat s čokoládovými BeBe sušenkami. Vytvořit si šachovnici. Na první vrstvu sušenek naneseme připravenou náplň z tvarohu, a rozetřeme. Po rozetření náplně naskládáme druhou řadu Bebe sušenek. A znova potřeme tvarohem. Doprostřed přidáme banán.
Pomocí alobalu, na který máme rozdělanou střechu z Bebe sušenek, ji sestavíme v celek. Pomocí alobalu zvedneme naproti sobě boční strany a uděláme střechu.
Hotovou střechu polijeme čokoládou a můžeme posypat jakýmkoliv cukrářským zdobením. Střechu z Bebe sušenek necháme v lednici ztuhnout a poté servírujeme.
Banánový řez
8 ks vajec, 8 PL cukru krupice, 8 PL mleté vlašské ořechy, 4 PL polohrubá mouka, 4 PL kakaa, 1 balíček kypřicího prášku, 5 ks banánů, 4 x 250 g měkkého tvarohu, čokoláda na posypání
Celá vejce vyšleháme s cukrem krupicí do pěny, trvá to dlouho vyšlehat, ale povede se. Po vyšlehání vajec ručně přimícháme směs mletých vlašských ořechů, polohrubou mouku, kakao, kypřicí prášek. Vše pořádně promícháme a vylijeme do předem připravené formy. Formu si vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 25 – 30 minut.
Náplň na banánový řez si připravíme s tvarohu ochutíme cukrem, a můžeme přidat kapku rumu. Po upečení korpusu necháme vychladnout. Po vychladnutí rozkrojíme na dvě části, první část potřeme trochou tvarohu a přiložíme druhou část, zbylí tvaroh naneseme na poslední část a rozetřeme. Po rozetření poskládáme rozkrájení banán a posypeme nastrouhanou čokoládou. Necháme ztuhnout v ledničce a servírujeme.
Banánové – jahodové jednohubky
1 balíček dětských piškotů, 500 g jahod, 500 g banánu, čokoládu na polití, párátka
Jahody a banán nakrájíme na kolečka. Čokoládu si rozpustíme na vodní lázni. Na piškot na sebe naskládáme jahodu a banán a propíchneme párátkem, poté polijeme čokoládou.
Banánové – jahodové jednohubky jsou rychlé, nejsou pracné a hodí se na jakoukoliv oslavu, nebo jen tak ke kávě.
Tvarohovo – banánová roláda
4 vejce, 12 dkg cukru krupice, 16 dkg hladký mouky, 2 lžíce horký vody, 2 x 250 g měkkého tvarohu, čokoláda na strouhání, 1 – 2 banány
Do velké mísy si připravíme suroviny vejce, cukr krupice, vodu, hladkou mouku, vše smícháme do tekutého těsta. Poté rozlijeme na plech vyložení pečicím papírem.
Po upečení položíme na plát utěrku a stočíme do ruličky pomocí utěrky. Po vychladnutí roztočíme, sundáme pečicí papír a naplníme tvarohem. Tvaroh smícháme s cukrem krupicí podle chuti. Necháme si kousek tvarohu na potření banánové rolády. Po nanesení tvarohu poklademe do prostředka banán, a stočíme do rolády.
Po stočení banánové rolády naneseme zbytek tvarohu na banánovou roládu a posypeme strouhanou čokoládou, a necháme ztuhnout.
Pečeme v rozehřáté troubě na 150 °C do zlatavé barvy. Pozor na vysušení plátu, plát by se jinak nestočil a popraskal by.