Med
Med je hustá, sladká a lepkavá hmota, kterou vytvářejí včely svým sběrem. Včely nasávají při opylení do svého medového váčku nektar, medovice z výronu rostlin. Tito šťávy se ve váčku smísí s enzymy slin – tím začne přeměna na med. Medový váček, včela vyprázdní do buněk plástů v úlu. Včely dělnice tuto hmotu dále upravují a med, který začíná zrát.
Med má vysokou energetickou hodnotu, snadnou stravitelnost, obsahuje minerály a vitamíny, je zdrojem rychlé energie, velmi rychle se vstřebává do krve. Používá se do jídel na slazení čaje, kávy i jako lék, dále se používá do těst – perníkové těsto (těsto zůstává dlouho vláčné), výroba sušenek, piškotů, sucharů, karamelky, medové bonbony, perníky, a další.
Med získáváme dvěma způsoby
Za tepla vytavováním, nebo za studena – vykapáváním, lisováním, vytáčením medových pláství.
Vytáčení medu se provádí pomocí medometu. Je to odstředivka, do kterého se vloží několik rámků s odvíčkovanými zásobami a roztočíme ji. Med pomocí odstředivé síly vyteče ven a steče do předem připravené nádoby.
Med obsahuje nejrůznější složky. Patří tam voda, sacharóza, Glukóza, Fruktóza, + malé množství minerálních látek, bílkoviny, kyseliny a vitamíny B, C, B6, železo, vápník.
Druhy medu
Med se rozděluje podle druhu nektaru nebo šťávy, ze které byl získán.
Lipový med je nejkvalitnější, je světlý snadno krystalizuje. Poměr fruktózy a glukózy je 1:1. Je nejčastější na trhu. Akátový med má světlou barvu, vydrží dlouho tekutý, méně snadno krystalizuje, obsahuje více fruktózy. Jetelový med tento med rychle tuhne a přitom zbělá, má světlou barvu i v tekutém stavu. Řepkový med světlý, rychle tuhne na hmotu podobnou sádlu. Začne krystalizovat i během týdne až dvou.
Zkrystalizovaný med můžete znovu rozehřát, a používat. Krystalizace je běžný a přirození proces. Med je nejlepší skladovat v obalech, které neovlivňují aroma a chuť medu např. sklo, porcelán, nerez nádoby, keramika. Nádoby je třeba dobře uzavřít. Chráníme tak med před vlhkem a mikroorganismy.