Postup na šunkový croissant se sýrem
Zaděláme si kvásek z vlažného mléka, rozdrobíme do mléka droždí, a přidáme cukr necháme na teplém místě vzejít. Než nám vykyne kvásek si připravíme mouku, vejce, olej, špetku soli, kypřicí prášek do pečiva a vše dáme do mísy. Přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na plát a nakrájíme na trojúhelníky.
Nakrájené trojúhelníky potřeme sladkým nebo pálivým kečupem podle chuti, naskládáme sýr a šunku. Croissant zabalujeme od širší části ke špičce. Dáme na připravení plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem posypeme kmínem můžeme přidat i hrubou sůl. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Tip: Místo sýra eidamu můžete použít nivu. Místo šunky třeba anglickou slaninu.