Výrobky bez cukru, dia výrobky
Výrobky bez cukru, dia výrobky jsou určené pro člověka, který nemůže konzumovat cukr – sacharózu ale především glukózu. Příčina je způsobená nemocí – cukrovkou – diabetes. Tato nemoc se stále v populaci zvyšuje. Proto je lepší pro tuto skupinu lidí připravovat výrobky, s náhražkou cukru, které budou i tak výborně chutnat i lákat svým vzhledem a neohrozí jejich zdraví. V obchodech najdete výrobky označené jako dia výrobky nebo výrobky bez cukr.
Nevíte si rady, co dát místo cukru? Pro dia výrobky, výrobky bez cukru můžete použít tito náhrady:
Sorbit čistý se sacharínem
Nebo-li práškové sladidlo, které má přibližně stejnou sladivost jako sacharóza. Struktura sladidla je bílá, jemně krystalická látka vyráběná z obilného škrobu – škrobového sirupu.
Při výrobě dia šlehaných hmot dávkujeme Sorbit ihned v začátku šlehání. Tolik jako cukr Vám nezpevní sníh, ale částečně přispěje k pevnosti vyšlehaných bílků. Vzniklý bílkový sníh je pevnější při dalším zpracování než při šlehání bez sladidla.
Sorbit potravinářský
je o 50 % méně sladší ale hodnota obsažených cukrů je přibližně stejná.
Fruktóza
Bílá krystalická látka s mírně vyšší sladivostí než cukr, je to přírodní cukr, diabetik tento cukr může konzumovat. Při použití je ideální náhradou za cukr především v šlehaných hmotách, kynutých, lineckých a vaflových těstech. Použitím fruktózy do těchto hmot a těst dosáhneme stejných vlastností jako když použijeme cukr. Může se využít i k použití k výrobě agarové polevy ( želatina) jen s rozdílem že použijeme o 10 % více agaru.
Dia výrobky, výrobky bez cukru
mohou být náplně, výrobky z listového těsta, z kynutého těsta, pudinky bez cukru, dortový piškotový korpus, různé řezy, rolády, i linecké těsto bez cukru, džemy bez cukru, marmelády bez cukru a mnoho dalších.