Formy na pečení
V dnešní době existuje už nespočet forem na pečení, ať to jsou keramické, silikonové, plechové, hliníkové nebo jiné. Existují i formy na pečení s nepřilnavým povrchem. Z kterých snadno vyklopíte jak za studena, tak za tepla. A nemusíte se obávat, že se Vám to nepodaří.
Najdeme na trhu i mnoho tvarů, srdíčka, stromečky a nesmíme zapomenout na starou dobrou bábovku a srnčí hřbet. Ale i velikostí je nespočet od těch nejmenších po ty největší. Ale jakou si zvolit tu správnou?
Silikonová forma na pečení a její výhody
Silikon je všeobecně ideální materiál do kuchyně, patří ke zdravotně nezávadním materiálům. Silikonové formy se vyrábí v nespočet barvách a tvarů. Výhodou Silikonových forem je že mají nízkou hmotnost, tudíž snadno snima budete manipulovat. Silikonové formy se stávají stále populárnějšími než jiné formy.
Silikonové formy jsou velmi pružné, které se snadno skladují, není nutností je vymazávat, a tudíž snížíte riziko připálení. Jsou nepřilnavé – bábovku nebo jiný výrobek snadno vyklopíte, u jiných druhů forem to není pravidlem a výsledek nemusí dopadnout tak jak jste předpokládali. Silikonové formy se snadno čistý. Některé jsou vhodné i do myček nádobí.
Na trhu najdeme nespočet tvarů muffiny, vafle, vanilkové rohlíčky, oříšky, mušličky, hvězdičky i makronky a další. Mohou se vyrábět i jiné druhy než formy př. vály a válečky na těsto, mašlovačky, stěrky, zapékací mísy, podložky, chňapky a jiné.
Výhody silikonových forem
- dobře se skladují
- je rolovatelný vždy se forma vrátí do původního tvaru
- snadno se udržuje
- je vhodný do myček nádobí, jiné formy tuto výhodu nemají
- může se používat i do mikrovlnné trouby
- je odolný vůči nízkým a vysokým teplotám – 40°C až + 230°C
- jsou lehké
Keramické formy na pečení
Keramické formy jsou oblíbením materiálem pro zapékání a pečení v troubě. Jsou odolné vůči vysokým teplotám, a drží teplo i po vytažení z trouby, mají nepřilnavý povrch takže se Vám nic nepřipálí. Keramika je oblíbením a nejstarším materiálem který se používá v kuchyni, už naše babičky si je oblíbili a nedají na ně dopustit.
V dnešní době se keramika už vrací do moderních kuchyní. Nádoba vytvořená z hlíny získává při vypalování za vysokých teplot, bezvadné vlastnosti. Nádoby jsou pevné, odolné vůči vysokým teplotám a drží tvar a mají nepřilnavý povrch. Keramické nádoby drží teplo i chlad. Na trhnu bývá nespočet tvarů, velikostí a barev i setů.
Keramické nádoby snesou teplotu až do 250 °C. Nádobí můžete používat v jakékoli troubě elektrické, v horkovzdušné, plynové nebo i mikrovlnných. Mytí je také jednoduché, snesou jakýkoli přípravek na mytí nádobí, některé jsou vhodné i do myček nádobí. Nemusíte se obávat, používat kuchyňské nádobí v podobě ostrých nožů či jiných. Jsou odolné i vůči tomu.
V keramických mísách můžete pokrm servírovat i rovnou na stůl. Výrobci v dnešní době nabízejí různé typy a velikosti forem. V keramických nádobách můžete u uchovávat pokrm. Keramické formy jsou nezávadné pro zdraví člověka a potravin.