Kynuté těsto se nezdařilo!
Začínáme zaděláváním kvásku. Rozdrobíme kvasnice do vlažného mléka s cukrem, krásně nám vykyne, přidáme do těsta. A nakonec z těstem můžeme zatloukat hřebíky. Prostě se kynuté těsto nezdařilo!
Droždí – kvasnice
Droždí je čistá kultura kvasinek rodu Saccharomyces, jsou to vlastně mikroorganismy. Kvasinky – mikroskopické jednobuněčné houby. Jejich barva je světlehnědo-šedá barva. Konzistence je vláčná ale né mazlavá. Chuť je typická kvasničná na jazyku rozplývavá. Vysoký zdroj vitamínu B.
Skladujeme droždí v čistých, chladných, suchých, temných a dobře větratelných prostorách. 4 – 12 °C, nesmí zmrznout, nesmí oschnout. Balí se do pergamenového papíru. Vadné droždí má sníženou kypřicí mohutnost.
Kynuté těsto se nezdařilo z důvodu špatného nebo starého droždí!
Droždí je nejlepší používat čerstvé, pokud si nejste jistý při nakupování droždí a nelíbí se vám ani v krámu, sáhněte po sušeném droždí. Droždí které je balené vydrží cca 3 týdny v dobrých skladovacích podmínkách. Pokud si kupujete droždí na váhu nejlepší je zpracovat do 4 dnů od nákupu. Droždí musí vypadat dobře nezapáchat, nesmí být oschlé, mazlavé nebo plesnivé v tom případě vám špatně vykyne a nepovede se těsto. Čím jsou kvasnice starší tím méně produkují oxid uhličitý. Který způsobuje bublinky v těstě a tudíž těsto zvedá.
Kynuté těsto se nezdařilo z důvodů špatného mléka!
Zaděláváte kvásek a pak zjistíte že se nic neděje! Při zadělávání kvásku je vždy nejlepší mít mléko vlažné, přibližně ohřáté na 30°C. Při vyšší teplotě by kvasnice ztratili kynutost zahynuly by. Mléko je pro kvasnice lepším zdrojem živin než voda. Přípravu kvásku naleznete v článku kynuté těsto.
- Tip: Droždí vždy rozdrobte do vlažného mléka které máte oslazené cukrem. Nechte vzejít na teplém místě.
- Droždí nesmí přijít do přímého kontaktu se solí, sůl zabijí kvasinky. Těsto potom nenakyne.
- Pokud přidáváte rozehřátý tuk do těsta, musí být vždy vlažný né horký, jinak by kvasinky spálil.
- Těsto vždy řádně propracujte, pokud zaděláváte těsto v robotovy vždy na nižší výkon aby těsto neumlátil.
- Těsto při kynutí vždy přikryjte utěrkou aby Vám neoschlo.