Koření skořice
Skořice je aromatická kůra stále zelených skořicovníků. Pěstuje se většinou v tropickém a subtropickém pásmu. Skořicovníky se pěstují zejména u vody, rostliny potřebují k životu dostatek vláhy. Z kůry skořicovníků se vyrábí oleje, tinktury atd.. Má příjemnou vůni, kořenně nasládlou chuť. Existují dva druhy skořicovníků.
Skořicovník ceylonský (pochází ze Srí Lanky). Po dvou až třech letech po vysazení se sklízí první úroda. Ceylonská skořice je považována za nejkvalitnější. Má silné aroma. Kůra po usušení se zkroutí do tenkých svitků, které jsou stočeny dovnitř.
Skořicovník čínský pěstuje se v Jižní Číně, Thajsku a Indonésii, pochází z Barmy. Rostlina dokáže dorůst až do výšky 10 metrů, ale na plantážích se udržuje do výšky 2 metrů. Kůra čínského skořicovníku má červenější barvu, na dotyk je hrubší, po usušení tvoří žlábkovité trubky.
Skořice se využívá v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, v kosmetice, v likérnictví, ve voňavkářství.
Potravinářský průmysl – používá se nejvíce mletá skořice, přidává se do sladkých pokrmů, pečiva a cukrářských výrobků, i při zavařování ovoce. Do kompotů se může použít i celá kůra. Farmaceutickém průmyslu – upravuje nepříjemnou chuť léků. Kosmetice – výroba mýdla. Likérnictví – výroba kořeněných a bylinných likérů a vína. Voňavkářství – pro svoji ojedinělou vůni.
Skořice má i léčivé účinky – pomáhá krevnímu běhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu a menstruace. Zlepšuje trávení – štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukrů u lidí s cukrovkou, nevolnosti, nadýmání. Podporuje funkci mozku. Pomáhá proti trombóze – zabraňuje vzniku krevních sraženin. Používá se proti nachlazení, chřipce a kašli. Může ovšem způsobit i alergickou reakci.