Teplota pečení
Našli jste pěkný recept. Ale není uvedeno, při jaké teplotě se má daný produkt péct? Můžete si vypomoci pomocí níže uvedených řádků.
Tyto teploty jsou pouze orientační a nemusí vždy přesně odpovídat vaší troubě a receptu. Proto vždy dodržujte přesný pokyn a postup receptu, někdy i improvizace v teplotách, či změně receptu, se může vymstít a místo krásného pečiva máte spálené pečivo. Každá trouba peče jinak. Je rozdíl mezi troubou elektrickou, plynovou nebo horkovzdušnou. Vždy přizpůsobte danou teplotu vaší troubě.
Teploty pečení
- 50°C – 100 °C sušení: Bílkové pečivo po upečení se může naplnit krémem nebo šlehačkou. Výrobky z bílkového pečiva – laskonky, sněhové piškoty.
- 130°C – 150°C spíše sušení: sněhové pečivo, placičky, hromádky, makaronky.
- 160°C – 170°C: šlehaná, třená tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě. Sachr dort, třené linecké těsto.
- 170°C – 190°C: pečivo kypřené kypřícím práškem, pečivo s obsahem medu, perník ve vyšší vrstvě. Perníčky, Medovník,
- 190°C – 210°C: drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách štoly, vánočky
- 210°C – 225°C: piškotové rolády, výrobky z listového těsta ( šátečky, skořicový šneci,Listové slané pečivo),pečivo s vyšším obsahem tuku
- 225°C – 250°C: listové těsto v různých variantách ( kremrole, žloutkový listový řez, Krachle, Kremeše), pečivo z pálené hmoty( odpalované těsto) věnečky, větrníky. Záviny (listový jablkový závin, pudinkový závin)
- 250°C – 300°C: rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku
Pečení v elektrické troubě
V klasické ( většina z nás ji určitě má doma) elektrické troubě sálá teplo z topného tělesa umístěného v horní a dolní části trouby. Elektrická troubě se nejlépe peče jenom jeden plech. Pokud budete chtít péc více plechů najednou, musíte je v polovině pečení prohodit, aby se i dolní plech upekl stejně jako ten první.
Pečení v horkovzdušné troubě
Horkovzdušnou troubu můžeme použít i jako elektrickou a to tím že vypneme větrák. Potom princip pečení je stejný jako u elektrické trouby. Horkovzdušná trouba je vybavena větrákem který pomáhá rozproudit vzduch po celé troubě a to rovnoměrně. Tímto pečením usnadníte čas i energii a ušetříte. V této troubě zároveň můžete péct i více plechů najednou, a to Vám zejména ušetří čas. Zároveň i více druhů, které ale vyžadují stejnou teplotu pečení.
V horkovzdušné troubě nastavujte vždy teplotu pečení o 25 °C nižší než v elektrické troubě, tomu se musí přizpůsobit i pokyny v receptu. Horkovzdušná trouba při nižší teplotě funguje jako elektrická, jen doba pečení je o trochu delší.
Pečení v mikrovlnné troubě
V mikrovlnné troubě se nejlépe pečou piškotová těsta, která Vám nezhnědnou, ale budou nadýchaná a lehká. Dražší a výkonnější mikrovlnky jsou vybaveny elektrickým nebo horkovzdušným ohřevem, pečivo díky tomu získá krásnou barvu a pečení bude rychle. Nelze péct moučníky a pečivo z kynutého těsta, nestačilo by vykynout.
Přejeme Vám mnoho zdaru při připravě cukroví, pečiva, moučníků a dezertů.